Historie zlata

Zlato, latinsky Aurum, má chemickou značku Au. Bod tání je 1064°C, bod varu 2600°C. Nepodléhá vnějším vlivům - nerezaví, je odolné vůči kyselinám, zásadám i solím. Rozpouští se pouze v lučavce královské a směsích kyanidu. Pro tyto vlastnosti, snadnou zpracovatelnost a v minulosti i dostupnost je prvním kovem, který začali lidé těžit a vyu... Přečtěte si více...

Vážení v kuchyni

Pokud máme dobrý recept a chceme, aby se nám podařil, musíme dodržet přesné množství, které jsou v něm uvedeny. V některých se počítá na hrnky, v jiných na lžíce a mililitry. Jelikož každá lžička nebo hrnek může být jiný, je v receptech nejčastěji uvedena přesná hmotnost potraviny, abychom se vyhnuli nepovedeným jídlům. Z toho důvodu se staly kuchyňské váhy, oblíbenou součástí vaření a pečení. Přečtěte si více...

Vznik měrných jednotek

V minulosti lidé potřebovali měrné jednotky zejména proto, aby věděli rozdělovat pozemky, a aby zjistili, kolik vypěstovali a lépe se jim obchodovalo. Nejprve se měřilo podle toho, co bylo dostupné, jako je palec, stopa, loket, hřivna, kámen nebo podle jiných objektů, které lidi obklopovaly. Přečtěte si více...

Různé typy vah

Připravili jsme přehled různých typů vah pro lepší orientaci Přečtěte si více...

Osobní vahy

Osobní váhy jsou měřící zařízení pro zjištění hmotnosti osob. Dlouho se vyvíjely a jsou vyráběny v různých kombinacích, tvarech a s různými funkcemi. Přečtěte si více...
Showing 1 to 5 of 10 (1 Pages)